top of page

Dags att söka praktik? Här är våra fem bästa tips för hur du lyckas med din praktikansökan.


Vägen mot drömjobbet börjar inte sällan med en språngbräda i form av en praktikplats. Ett första kliv mot en anställning och ett mikrosteg mot en lång karriär inom branschen du alltid drömt om. Men hur gör man egentligen när man söker praktikplats? Var börjar man och vad är viktigt att tänka på? Här är Adersten&Norlins fem bästa tips för hur du lyckas med din praktikansökan.

1. Sök i god tid

Jakten efter den perfekta praktikplatsen är ofta en lång, snirklig och tidskrävande process. Vårt allra bästa råd är därför att du börjar i god tid - och med små steg. Vi förstår att det kan kännas omöjligt att hinna med alla bollar samtidigt mitt bland alla gruppredovisningar och tentaplugg. Börja med att fundera på vad du skulle kunna tänka dig att praktisera inom och skriv en lista på potentiella företag du tycker är intressanta. Ta ned deras kontaktuppgifter och bygg vidare därifrån.


2. Vad önskar du få ut av praktiken?

Tänk igenom dina personliga mål och vad som är viktigt för dig att få ut av din praktik. Vilka områden vill du fördjupa eller bredda dig inom? Vad har varit roligast under utbildningen? Det kan vara svårt att formulera exakt vilken yrkesroll man vill ha i framtiden. Ta dig tiden att reflektera över vad du är nyfiken på att lära dig mer om. Fundera även på dina långsiktiga mål. Är målet att få anställning efter praktiken? Kommunicera öppet med företaget kring dina önskemål och undersök hur deras möjligheter ser ut under och efter praktiktiden.


3. Reach for the stars!

Vad vore drömpraktiken? Skriv en önskelista med arbetsgivare du skulle sälja din själ för att få praktisera hos – och ta kontakt. Oavsett om favoriterna gått ut med att de söker praktikanter eller ej är det inte omöjligt att drömmen förverkligas. Verkligt engagemang kommer man långt med, väg därför upp dina brister i erfarenhet med en stor dos nyfikenhet och genuin vilja att utvecklas med uppgiften.


4. Kolla igenom din ansökan en extra gång, eller två

“Lraktikansökan”? Glöm inte att korrekturläsa din ansökan innan du skickar iväg. Ett tips är ta hjälp av din omgivning och be om genomläsning och feedback innan du bestämmer dig för en slutgiltigt version. Michelangelo målade inte sixtinska kapellet helt på egen hand – och även en praktikansökan kan behöva lite hjälp på vägen.

5. Var dig själv

Sist men inte minst, var dig själv! För att lyckas få en praktikplats som är en match made-in-heaven behöver du inte vara någon annan än dig själv. Kom ihåg att syftet med praktiken är att växa in i en framtida yrkesroll. Förlita dig på din egen förmåga att bidra med nya tankar och förslag. Det finns alltid utrymme för nykläckta snilleblixtar och outforskade perspektiv.


När det börjar bli dags att söka praktik kan du använda denna som din personliga checklista genom sökprocessen. Bockat av alla punkter ovan? Då är det bara att tuta och köra! Psst... Du vet väl att Adersten&Norlin söker praktikanter inom PR, marknadsföring och kommunikation till hösten 2021? Ta chansen att bredda dina kunskaper hos en PR- och kommunikationsbyrå och sök praktik redan idag!


Comments


bottom of page